KORECE TOPİK SINAVI NEDİR? Yabancı dil öğreniminde o dilin yeterliliğini ölçen sınavlara girmek oldukça önemli bir konudur. Nasıl ki İngilizce için IELTS, TOEFL ya da İspanyolca için DELE sınavları varsa Korece için de TOPIK sınavına yani Korece Yeterlilik Sınavı‘na girmek gerekmekte.
TOPIK, Korece öğrenmek isteyen, Kore’de yaşamak ya da okumak isteyen yabancılar ve yurt dışında yaşayan Korelilerin ana dil yeterliliklerini ölçmek için yapılan bir düzey belirleme sınavı. İngilizce “Test of Proficiency in Korean” (Korece Yeterlilik Sınavı) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kelime. Korece yazılışı ise 한국어능력시험 şeklinde.
İlk olarak 1997 yılında yapılmaya başlanan sınava o yıl 2500’e yakın kişi katılırken, 2012 yılında bu sayı 150.000’lere kadar ulaşmış.
İlk başlarda Temel, Orta ve Yüksek olmak üzere üç seviye şeklinde yapılırken daha sonra bu sistem iki seviyeli sisteme dönüştürülmüş. Yani: TOPIK I (Temel) ve TOPIK II (Orta, Yüksek).
TOPIK I (Temel) ve TOPIK II (Orta, Yüksek)
Eğer bu sınava Güney Kore’de girecekseniz, orada yılda beş kez (Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim ve Kasım) yapılmakta. Türkiye’de ise her yıl iki kez Nisan ve Ekim aylarında düzenlenmekte.
TOPIK Sınav Saatleri
Bunun için Kore Kültür Merkezi’nin sitesindeki “Resmi Duyurular” kısmını takip etmenizi öneririm. Ancak genel bir bilgi olsun diye, bu yazıyı yazarken yapılacak olan en son sınav üzerinden örnek vermek gerekirse eğer; 10 Temmuz 2021 tarihinde yapılmıştır.
Sınav, Ankara (Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampüsü) ve Kayseri (Melikşah Üniversitesi)olmak üzere iki merkezde yapılıyor. İstanbul‘da sınava girmek isteyenler ise Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’na başvurmaları gerekmekte.
TOPIK Sınavı başvuru ücreti; TOPIK I (Temel) için 50 TL, TOPIK II (Orta, Yüksek) içinse 60 TLolarak belirlenmiş.