Almanca Konuşan Ülkeler

Almanca konuşan ülkeler başlığı altında Almanca dilinin biraz tarihini bakarsak, Hint-Avrupa dil grubunun Cermen dillerine bağlı olan, Alman dilleri ailesi grubu mensubu ve batı dillerinin kolunda yer alan bir dil konumundadır. Almanca, diller tarihinin içerisinde yer alan, geçmişten günümüze en eski dünya dillerinden de bir tanesidir. Bazılarına göre, kulağa kaba gelen bir dil olarak nitelendirilse de  aslında bu durum, aynı yerel, kendi dilimizde olduğu gibi yöresel farklılıklardan ve bazı birkaç küçük ülkede Almanca dilinin çeşitli ağızlarını kullanılıyor olmasından kaynaklı olmaktadır.

Batı dünyası içerisinde Almanca dili yaklaşık 100 milyon kişi tarafından konuşulan, temel kültürel dil gruplarından birisidir. Aynı şekilde Doğu Fransa bölgesinin Alsace-Lorraine ve Kuzey İtalya’nın Alto Adige yerleşkeleri ile Lüksemburg, Doğu Belçika ve Liechtenstein’da da Almanca dili çokça konuşulmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde ise Almanca dilini konuşan yaklaşık bir veya  bir buçuk milyon, Güney Amerika ve Kanada’da da büyük kolonileri ile Kazakistan ve Namibya  gibi uzak ülkelerde beş yüz bin insan Almanca konuşmaktadır. Bunlarla beraber olarak Namibya (Güney Afrika) bölgesi içinde dikkate değer olcude Almanca konuşulan bir kısım oldugu öngörülmüştür.  Almanca dilinin azınlık olarak az konuşulduğu diğer yerlere de örnek verirsek Rusya, Macaristan ve Slovenya sayılabilir.

İlginizi çekebilir: Almanca Öğrenmek Kolay mı

Resmi Dili Almanca Olan Ülkeler

Almanca dili Avrupa Birliği’nin resmiyet kazanmış dillerinden biri ve en çok konuşulan diler arasındadır. Bakıldığında özellikle Avusturya, Almanya,  Lihtenştayn, Lüksemburg ve İsviçre’nin büyük bölümü, İtalya’nın Güney çevresi, Belçika’nın ise  doğu kantonları, Polonya ile Romanya’nın da kimi bölgelerinde konuşulduğu için telaffuz farklılıkları göstermektedir. Aynı zamanda Almanca’nın bir diğer özelliği, Avrupa’nın en eski lisanlarından birisi olmasıdır.

Almanca konuşan ülkeler adı altında incelememize devam edersek, sahip olduğu özellikleri ile Almanca birçok yerin resmi dili olmaktadır. Bu ülkeleri sıralarsak,

  • Almanya‎ 
  • Avusturya‎ 
  • Belçika‎
  • Eupen‎ 
  • İsviçre‎ 
  • Lihtenştayn
  • Lüksemburg‎ 
  • Namibya‎ 
  • Polonya‎ 
  • Almanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Lihtenştayn
  • Lüksemburg

Almancanın Diğer Dillerden Farkı

Almanca konuşan ülkeler adı altında devam ettiğimiz yazımızda bu dilin tarihçesinden ve konuşulan ülkelerinden bahsettik. Görüldüğü üzere çok bilinip konuşulan bir dil olmaktadır. Sahip olduğu özellikler ile de bir çok ülkenin resmi dilidir. Bakıldığın bu dilin özel olmasının ve diğer dillerden farklılık göstermesinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Bunlar;

Almanca Üç Cinsiyet vardır

Roman dilleri için genellikle cins isimler, eril, ya da dişildir; Bu durum anadili İngilizce olanlarlar için de yeterince karmaşık bir konudur. Bununla kalmayıp bir ötesine de geçerek Almanca’da bir cins isim nötr de olabilmektedir. Bir sözcüğün cinsiyeti ilk olarak gramatik yönden belirlenir Örneğin, “Das Mädchen (Kız Çocuğu)” sözcüğü, aslında dişi bir şahıs söz konusu olsada  nötrdür. 

Bütün İsimler Büyük Harfle Başlar 

Almancada sadece özel isimler için değil bütün isimler büyük harfle başlamaktadır. Bunun istisnası yoktur, tüm isimler için uygulanır.  Bu özelliği ile de diğer birçok dillerden farklılık göstererek kendini ayırır.

Almancada Başka Dillerde Olmayan Bir Harf Vardır  

Alman Dili,  Latin alfabesini kullanmaktadır. Fakat Almancada ekstra bir sessiz harf bulunmaktadır. Bu harfe de ß,”Eszett (SZ)“ denmektedir. Bu çifte S yerine kullanılmaktadır. Büyük harf ile başlar. Uzun bir sesli harfin ya da bir ünlünün ardından gelmektadir. Ek olarak asla bir sözcüğün başında yer almamaktadır.

İlginizi çekebilir: Fransızca Nasıl Öğrenilir

Yorum yapın

Call Now Button